פחד מאנשים נקרא בשפה המקצועית "חרדה חברתית", חרדה זו מלווה כמעט תמיד בדימוי עצמי נמוך, ומביאה אנשים להימנע מאינטראקציה, דבר המשמר ומעצים את הפחד.
בקרב רבים בציבור קיים פחד בלתי מוסבר ואף משתק מפניה לרשויות המס. פחד אשר לעיתים קרובות מביא רבים לידי מצב בו אינם מקבלים את הזכויות המגיעות להם מכוח החוק ומוותרים על כספים רבים הנשארים בקופת המדינה. הימנעות מפניה לרשויות המס ולמימוש זכויות נוגדת את המציאות והשכל הישר, בעוד רבים זקוקים נואשות לכספים הספונים אי שם בקופת המדינה.
רבים מוטרדים מהעובדה כי הגשת הדו"ח השנתי לרשויות המס טומנת בחובה הוצאות נלוות לרואה חשבון, חובה לאיסוף ושמירת מסמכים, ובקיאות בהוראות המס המתעדכנות לעיתים קרובות. אך יותר מאלו, מטרידה אותם עצם העובדה כי הם מצויים תחת עינם הפקוחה של פקידי רשות המס, הבודקים את התנהלותם הכלכלית כמו מעין "האח הגדול".
בפועל, כדאי לדעת שעם התנהלות תקינה ודיווח מדויק אין כל מקום לדאגה. להיפך, למרבית השכירים בישראל במקרים רבים מגיע החזר כספים ממס הכנסה. כספים, שאלמלא הדו"ח השנתי, היו נותרים בקופת המדינה ולא מגיעים לכיסם.
החזרי מס ניתן לקבל עבור שש שנים אחורה בתוספת ריבית והצמדה מתום השנה עבורה נדרש ההחזר. החזרי המס נובעים, במקרים רבים, מחוסר התאמה בין ניכוי המס החודשי אשר בוצע על ידי המעביד לבין הכנסתו השנתית של העובד ובן/בת זוגו בפועל, דהיינו הכנסת התא המשפחתי.
חוסר ההתאמה נובע אצל השכירים בעיקר עקב שינויים החלים בחיינו, כמו החלפת מקום עבודה, שינויים במצב המשפחתי (נישואין, גירושין, לידה וכד'), קבלת פיצויי פיטורין, הפקדות עצמאיות בביטוחי חיים (גם עבור בני זוג) או במסגרת תשלום חוב המשכנתא, תמיכה ואחזקת בני משפחה נכים, רווחים או הפסדים בשוק ההון וקיזוז הפסד עסקי לעצמאי שהפך לשכיר.
כמו כן, ישנם עובדים המפרישים חלק ניכר מהכנסתם לחסכונות, קרנות פנסיה, השקעות בניירות ערך וכו'. השקעות אלו מחויבות אוטומטית במס, המנוכה ע"י המוסד הבנקאי. ברוב המקרים הללו נוצרים החזרי מס גבוהים שניתן להשיבם רק באמצעות הגשת דו"ח שנתי.
יודגש כי במקרה בו קיימת דרישה מטעם רשויות המס להגשת דו"ח שנתי אזי אי הגשת הדו"ח השנתי במועד או בכלל הינה עבירה פלילית בעלת השלכות חמורות החל מקנס כספי גבוה וכלה במאסר בפועל. קיימת גם חשיבות רבה לדיווח נכון ומדויק על ההכנסות: דיווח שגוי או מטעה יש בו כדי להוביל להפעלת אמצעי אכיפה וסנקציות קשות על המעלים.
כשמדובר בעבירות טכניות, שנעשו ללא כוונה פלילית להעלמת הכנסה, כמו אי-הגשת דו"ח שנתי במועד או אי-ניכוי מס במקור, העונש המקסימלי שבצדן הוא עד שנת מאסר בפועל. לעומת זאת, עבירות מס מהותיות כמו העלמת מס מכוונת, השמטת הכנסות וכיו"ב, העונש בצדן הוא 5 שנות מאסר ובנסיבות מחמירות גם 7 שנות מאסר.
עריכת הדו"ח היא פעולה מורכבת, שמומלץ לבצעה בעזרת איש מקצוע כעורך דין העוסק בתחום המיסים, או רואה חשבון, אשר על כן חשוב מאוד לא להתפשר על פניה לייעוץ משפטי ועל ייצוג מקצועי מול רשויות המס, כזה המכיר את הגוף "המשומן" והגדול על כל אגפיו ומחלקותיו, איש מקצוע הבקיא בחוקי המס ובהוראות הביצוע הנהוגות במשרדים, במטרה לעמוד על זכויותיכם מחד, ומאידך להקטין ככל שניתן את חובותיכם כלפי המדינה.
הגשת הדו"ח על ידי בעל מקצוע , יכולה לחסוך עוגמת נפש עקב טעויות ואי ידיעת חוקי המס. אופן עריכת הדו"ח עשוי להשפיע גם על גובה החזר המס.
*יובהר כי המידע המופיע באתר ובבלוג הינו בגדר המלצה בלבד ואינו מהווה כל תחליף לייעוץ משפטי.